Laadpalen

Merk wagen

Merk wagen

Type wagen

Type wagen

Het ideale laadpunt vind je hier.

Of je nu een laadpaal thuis, laadpalen voor bedrijven of publieke laadpalen wil installeren: voor e-mobility ben je bij Emfree aan het juiste adres. Van A tot Z, van offerte tot werkende laadpaal. 

Vraag nu je offerte aan!

Voor elke elektrische wagen wat wils

Niet elke laadpaal is geschikt voor iedere elektrische auto. Daarom helpt Emfree jou de juiste laadpaal voor jouw elektrische wagen uit te kiezen.

Laat onze calculator je leiden in je zoektocht naar de ideale laadpaal. Je vindt meteen de juiste oplossing voor alle elektrische voertuigen!

Niet zeker welke laadpaal bij jou past?

Niet elke laadpaal of wallbox is geschikt voor elke elektrische auto. Met onze calculator vind je meteen de verschillende laadpalen die perfect zijn voor jouw elektrisch voertuig.

Merk wagen

Merk wagen

Type wagen

Type wagen

Onze laadpalen en wallboxen

Of je nu een laadpaal of wallbox wil: Emfree biedt de beste laadpunten voor jouw noden. Hieronder vind je alle laadpalen die we aanbieden.

De Emfree SmartPole

Een slimme laadpaal, da’s een slimme keuze. Daarom ontwikkelden we bij Emfree een eigen laadpaal: de Emfree SmartPole. 

Onze SmartPole is een slim laadpunt dat zich perfect leent voor buitengebruik. Én wanneer je laadpaal thuis of op kantoor grenst aan de openbare weg, maak je er gewoon een publieke laadpaal van met ons Emfree Smart Platform.

Wallbox

Emfree is de grootste verdeler van Wallbox binnen de Benelux. Wallbox is één van de meest kwalitatieve merken ter wereld: gebruiksvriendelijk, krachtig, én slim. Ideaal voor wie minder ruimte heeft en z’n elektrische wagen de beste zorgen wil geven.

De installatie van je laadpaal in goeie handen

Bij Emfree werken we enkel met gecertificeerde installateurs voor de plaatsing. Zo wordt jouw nieuwe oplaadpunt correct geïnstalleerd, en kan jij je elektrische wagen thuis opladen zonder zorgen. 

Benieuwd wat het installeren van een laadpaal bij jou thuis kost? Vraag nu jouw offerte aan!

Veelgestelde vragen

Welke elektrische aansluiting heb ik thuis nodig voor een laadpaal?

Je kan een éénfasige of driefasige aansluiting gebruiken voor je laadpaal. De meeste huishoudens hebben standaard een éénfasige aansluiting. Die kan gebruikt worden voor (trager ladende) laadpalen van 3,7kW of 7,4kW. Wanneer je een snellere laadpaal wil installeren, kies je voor een driefasige aansluiting.

Lees meer over elektrische auto's thuis opladen

Is een laadpaal verplicht voor mijn bedrijf?

Voorlopig zijn bedrijven niet verplicht om laadpalen te installeren, maar Vlaanderen verplicht vanaf 2025 ‘alle niet voor bewoning bestemde gebouwen met meer dan twintig parkeerplaatsen’ om minstens twee laadpalen met normaal tot hoog vermogen te plaatsen.

Lees meer over laadpalen binnen je bedrijf

Hoeveel ampère heb ik nodig voor een laadpaal?

Om een juiste laadpaal te kiezen, hou je onder andere rekening met je maximale aansluitvermogen, aangeduid in ampère (A). Eenvoudig uitgelegd: hoe dikker de kabel aan je zekeringkast, hoe meer ampère erdoor kan. En hoe meer ampère, hoe meer elektrische toestellen je kunt aanschakelen.

Om een laadpaal van 3,7kW of 11kW aan te sluiten, volstaat 16 ampère. Wanneer je wil laden aan 7,4kW of 22kW (een snellader), heb je minimaal 32 ampère nodig.

Wanneer je naast je elektrische wagen opladen ook nog elektriciteit wil ‘overhouden’ voor andere elektrische toestellen, hou je natuurlijk rekening met een marge in je aantal beschikbare ampères.

Welke laadpalen zijn er?

Over het algemeen zijn er twee soorten laadpalen. Enerzijds heb je de echte ‘palen’, die op de grond geïnstalleerd worden, en anderzijds heb je de wallbox, die aan de muur hangt.

Doorgaans is een laadpalen iets duurder dan een wallbox, omdat je bijvoorbeeld nog graafwerken moet uitvoeren om je laadpaal te installeren.

Ontdek ons aanbod laadpalen

Wat kost een laadpaal installeren?

De installatiekosten van een laadpaal variëren, met je infrastructuur inbegrepen, tussen 1000 en 2000 euro. Maar die kosten hangen sterk af van verschillende factoren. Wat wordt het vermogen van je laadpaal? Wat is de afstand van je laadpaal tot je zekeringkast? Moet je elektrische installatie aangepast worden van éénfasig naar driefasig?

Benieuw naar de correcte prijs voor jouw project? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Wie plaatst elektrische laadpalen?

De installatie van laadpalen gebeurt bij voorkeur door een professionele installateur. Zo ben je zeker dat die installatie correct verloopt – het gaat per slot van rekening over jouw veiligheid!

Kan ik elektrische voertuigen laden met energie van mijn zonnepanelen?

Zeer zeker, en hoe meer, hoe beter! Zonne-energie is gratis, dus je bespaart er heel wat geld mee.

Wat is load balancing bij een laadpaal?

Dynamic Load Balancing is een techniek die ervoor zorgt dat je zekeringkast niet overbelast wordt. Wanneer veel apparaten in je huis of kantoor elektriciteit verbruiken, zal je wagen trager laden – en je elektrische installatie minder belasten.

Hoe werken publieke laadpalen?

Vaak heb je bij een publiek laadstation een abonnement nodig (en een laadpas) om je elektrische wagen er te kunnen laden. Zo betaal je vaste abonnementskosten bovenop je effectieve energieverbruik aan de laadpaal. Het Emfree Smart Platform zegt nu halt aan die vaste abonnementskosten.

Ontdek alles over het Emfree Smart Platform

Zijn er subsidies voor laadpalen?

Laadpalen zijn niet alleen goed voor het milieu, ze zijn ook nog eens fiscaal aantrekkelijk! In 2022 krijg je voor je laadpaal nog een belastingvoordeel van 45%, op een maximaal bedrag van 1.500 euro. Daarvoor dien je ook gebruik te maken van groene energie, én je laadpaal moet de laadtijd en het vermogen kunnen sturen. In 2023 daalt je belastingvoordeel naar 30 procent, in 2024 is dat nog 15%.

Moet mijn laadpaal gekeurd worden?

Wanneer je een laadpaal installeert, plaats je daar doorgaans een extra kring in je elektrische installatie voor. Die aanpassing moet gekeurd worden. Zo’n keuring kost je ongeveer 100 euro.

Hoe snel verdien je een laadpaal terug?

Dat is moeilijk te berekenen, maar vaak worden terugverdientijden van een zevental jaar. Maar dat hangt natuurlijk af van de energieprijzen en de prijzen aan openbare laadpunten.

Maar overstappen op een elektrische auto komt je op termijn sowieso veel goedkoper uit – en dan rekenen we de maatschappelijke winst van e-mobility (voor het milieu) nog niet mee!

Hoeveel kost een elektrische laadbeurt?

De kostprijs van een laadbeurt hangt af van waar jij je stroom haalt, en hoeveel je betaalt per kWh. Heb je zonnepanelen liggen en schijnt de zon? Dan kost een laadbeurt je haast niks!

Maar ook wanneer je je stroom afneemt bij een provider, kost je laadbeurt aan een laadpaal thuis in elk geval minder dan een tank benzine of diesel. 

Kunnen elektrische wagens aan een gewoon stopcontact?

In principe kun je je elektrische auto thuis opladen aan een gewoon stopcontact, maar dat raden we sterk af. Zo’n stopcontact werkt erg traag, en is niet gemaakt om zo’n lange tijd stroom te leveren. Daarbij is oververhitting geen ondenkbaar risico!

Kan ik bi-directioneel laden?

Met bepaalde laders is het inderdaad mogelijk om bi-directioneel te laden. Dat betekent dat je je auto zélf als energiebron gebruikt, om je huishouden te voorzien van stroom.

Ontdek ons aanbod laadpalen

Moet ik een lader laten plaatsen met of zonder kabel?

Het is aangeraden om een laadpaal te plaatsen die uitgerust is met een vaste kabel. Dat scheelt je een hoop gedoe: zo hoef je niet telkens je eigen kabel uit je koffer te halen wanneer je thuis wil laden.

Zo goed als alle nieuwe elektrische auto’s hebben een standaard-aansluiting, dus hoef je niet bang te zijn dat je kabel niet zal passen.

Moet ik mijn laadpaal aangeven aan de brandverzekering?

Heb je geïnvesteerd in een laadpaal, dan hoef je dat niet noodzakelijk te melden aan je verzekeraar, maar het kan zeker geen kwaad. We hebben vooralsnog geen weet van stijgende polissen wanneer iemand zijn laadpaal aangegeven heeft.

Mag ik mijn lader buiten hangen?

Dat kan absoluut – er bestaan zelfs laders met een slot, zodat niemand je elektriciteit kan aftappen.

Bedrijven en particulieren met een btw-nummer kunnen trouwens voordeel halen uit een laadpunt aan de straat: met het Emfree Smart Platform maak je jouw eigen openbare laadpaal, en verdien je er zelf nog een mooie euro aan!

Mogen laders geplaatst worden in ondergrondse parkings?

Mits een positieve brandrisico-analyse door een erkend bedrijf, kan je zeker oplaadpunten installeren in een ondergrondse parking. Daarnaast moet je ook om de drie maanden een visuele en grondige controle van je laadpunten laten uitvoeren. Om het jaar moet ook een preventief onderhoud van je laadpunten uitgevoerd worden.

Wat is de levensduur van een laadpaal?

De levensduur van een laadstation is sterk afhankelijk van het gebruik én de plaats ervan. Gemiddeld laad je je elektrische wagen zo’n 10 jaar lang met dezelfde laadpaal.

Kan ik mijn laadpaal verbinden met het internet?

Vaak kunnen laadpalen verbinding maken met je wifi-netwerk, om zo onder andere je verbruik en laadmomenten in kaart te brengen. Al die informatie helpt jou optimaal gebruik te maken van je laadpunt.