Skip to main content

Vaak krijgen we bij Emfree de vraag welke laadpaal het meest geschikt is om thuis te laden. Dat is een goeie vraag, maar helaas ook geen eenvoudige. Want de beste laadpaal, die hangt af van jouw noden! In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Wil je ervaren begeleiding door een specialist?

Vraag vrijblijvend je offerte aan bij Emfree!

Welke laadpaal is de beste voor bij je thuis?

Er zijn heel wat manieren om je elektrische auto op te laden. Aan het stopcontact, aan een publieke laadpaal of je eigen wallbox of laadpunt. Maar ze verschillen allemaal in vermogen, gebruiksgemak of veiligheid. We maken je graag wegwijs.

Gewoon stopcontact? Niet optimaal.

Elke elektrische of hybride wagen kan aangesloten worden op een klassiek stopcontact, maar dat is niet erg handig en helemaal niet zo veilig.

Opladen via een stopcontact kent een hoge laadtijd. Daarbij spreken we al van tijden van 8 uur tot 20 uur om je wagen volledig op te laden.

Die lage laadsnelheid ligt aan het laadvermogen van je stopcontact: 2,4 kW. Die langzame laadtijd alleen al maakt een stopcontact niet erg handig.

Daarbovenop komt nog eens dat je sowieso een stopcontact nodig hebt in een aparte groep in je meterkast. Want beeld je maar eens in dat je toevallig de frietpot Ă©n je elektrische wagen op dezelfde groep aansluit: poef, zekering uit.

Ook verlengsnoeren zijn uit den boze: die kunnen verhitten en zo voor brandgevaar zorgen. Net zoals je stopcontact zelf, want zo’n ding is in principe niet gemaakt om lange tijd aaneen energie te leveren.

Sowieso heb je ook een geschikte laadkabel nodig om te laden via je stopcontact: een Mode 2-oplaadkabel. Die wordt vaak standaard bij je elektrische auto geleverd. Op zo’n Mode 2-kabel zit een stroombegrenzer, een beveiliging ervoor zorgt dat je geen oververhitting kan krijgen. Keerzijde: de laadtijd is tergend traag.

Om je een idee te geven: wanneer je elektrische wagen 17 kWh per 100 km verbruikt, heb je met een mode 2-kabel bijna 8 uur nodig om voor 100 km op te laden via een stopcontact. Niet ideaal!

Met andere woorden: laden via een gewoon stopcontact kan een voorlopige oplossing zijn, in afwachting van een eigen laadpunt, maar we raden langdurig verbruik af. Zeker bij veelvuldig gebruik gaat je stopcontact heel snel slijten. Daarom laad je je elektrische auto beter aan een laadpaal.

Welk laadvermogen? Afhankelijk van 1 of 3 fasen

Wanneer je wat opzoekt over laadpalen, kom je sowieso het Ă©Ă©n of drie-fase-vraagstuk tegen. Daarbij is het eenvoudig: laden met 1 fase werkt veel trager dan met een 3-fasen-aansluiting.

Hoe weet je welke aansluiting je hebt?

De meeste huishoudens zijn standaard met een 1-fase-aansluiting aangesloten op het elektriciteitsnet. Daarbij komt een kabel met 2 draden je huis binnen: een fasedraad en een nuldraad.

Zo herken je meestal of je een 1- of 3-fasige aansluiting hebt: door het aantal draden uit je meterkast te tellen. 2 draden is Ă©Ă©nfasig, 3 of 4 draden duiden op een driefasige aansluiting.

Het aantal fases staat mogelijk ook aangegeven op je meterkast.

Wat is het verschil tussen 1 en 3 fasen?

Heel eenvoudig gesteld: bij een 1-fase-laadpaal gaat de stroom door 2 draden, bij een 3-fase-laadpaal zijn er 4 draden. Daarbij is het laadvermogen van een 3-fase-laadpaal hoger, waardoor elektrische wagens een hogere laadsnelheid hebben met een 3-fase-laadpaal.

Hoeveel sneller? Wel, 3 tot 6 keer sneller. Met een 1-fase-aansluiting laad je meestal met een laadvermogen van 3,7 kW, maar het kan met een aanpassing oplopen tot 7,4 kW.

Bij een 3-fase-aansluiting variĂ«ren de laadvermogens van 11 kW tot zelfs 22 kW (hoewel zo’n laadvermogen thuis niet altijd nodig is).

De meeste elektrische auto’s laden tegenwoordig op maximaal 11 kW. Daarvoor gebruik je uiteraard een laadpaal met het laadvermogen van 11kW – de standaard voor thuis-oplossingen.

Afhankelijk van de locatie: wallbox of laadpaal

Wie een garage heeft, is het best af met een wallbox. De naam zegt het zelf: het is een ‘box’ aan de muur. Plaatsbesparend Ă©n handig.

Wanneer je een oprit hebt, kan je opteren voor een laadpaal. Ook hier zegt de naam het: het is een laad’paal’ in de grond. 

En meteen ook een mooie extraatje wanneer je werkt met een slimme laadpaal zoals de SmartPole van Emfree: wanneer die aan de openbare weg grenst, kan je er (met BTW-nummer) een publieke laadpaal van maken. Zo kunnen ook buren gebruikmaken van jouw laadpaal. Twee keer gewonnen!

Ontdek alle laadpalen en wallboxen van Emfree

Zorg voor beveiliging

Wanneer je laadpaal (of wallbox) in een garage staat of hangt, is beveiliging niet echt noodzakelijk, maar in andere gevallen is het geen slecht idee om met een laadpas of elektronische sleutel te werken voor je laadpaal.

Zo kan niet iedereen zomaar elektrisch rijden op jouw kosten. Want dat kan de bedoeling niet zijn, toch?

Slimme laadpalen

Of het nu je stofzuiger, televisie of radiowekker is: alles wordt slimmer! En maar goed ook, want ook met je slimme laadpaal haal je veel voordelen.

Een slimme laadpaal is een laadpaal die extra functies heeft via online software. Daarom heeft je laadpaal verbinding nodig met je wifi-netwerk. Zo kan je de volledige werking van je laadpaal volgen via een app.

Zo’n slimme laadpaal is erg handig wanneer je een bedrijfswagen hebt: je werkgever kan elke maand je verbruik uitlezen, en je zo vergoeden voor je laadkosten.

Een groot voordeel van een slimme laadpaal: hij weet op welk moment hij best kan laden – bijvoorbeeld wanneer de stroom goedkoper is, of wanneer de zon volop schijnt (als je zonnepanelen hebt). Op die manier bespaart een slimme laadpaal jou heel wat geld.

Wanneer je auto bi-directioneel kan laden, lukt dat vaak ook met een slimme lader. Sommige wagens kunnen namelijk energie léveren, wanneer je binnenshuis veel verbruikt.

Én je laadpaal kan je zelfs geld ópbrengen: wanneer je ervoor kiest om je laadpaal openbaar te maken, kan dat, dankzij een OCPP-platform: een slim platform dat betalingen regelt.

Ontdek het Emfree Smart Platform

Laadpaal met of zonder vaste kabel

Er bestaan laadpalen met een vaste laadkabel, maar ook zonder. Elk heeft z’n voordelen.

Het voordeel van een vaste laadkabel is dat die gebruiksvriendelijk is: je hoeft de kabel niet telkens uit je koffer te halen en op te ruimen.

Maar let wel op: zo’n vaste kabel heeft een vaste lengte. Dus is het natuurlijk noodzakelijk dat de kabel lang genoeg is om bij je wagen te geraken.

Een laadpaal zonder vaste laadkabel is handig wanneer je verschillende elektrische wagens in je huishouden hebt: zo kun je bijna alle elektrische wagens opladen aan je laadpaal, zonder dat je vastzit aan je kabel. 

Een laadpaal is standaard uitgerust met een type-2-stekker, maar niet alle elektrische auto’s hebben noodzakelijk dezelfde aansluiting op de wagen zelf.

Premies

Altijd leuk om weten: bij de installatie van je eigen laadpaal heb je recht op een premie. Wie voor 31 december 2022 een laadpaal thuis installeert, krijgt een belastingvermindering van maar liefst 45 van z’n investering (met een maximum van 1.500 euro per laadpaal. Je betaalt dus minder belastingen!

Er zijn wel voorwaarden aan verbonden: Zo moet je laadpaal bij je thuis geĂŻnstalleerd worden, moet-ie gevoed worden met groene energie (door eigen zonnepanelen of groene energie van je energieleverancier) Ă©n moet het laden met slimme software gebeuren.

Wat is de prijs van een laadpaal-installatie thuis?

Wanneer je een lader thuis installeert, moet je rekenen op een prijs van 600 tot 2.000 euro (inclusief btw, inclusief installatie). Wanneer je een 3-fasen-aansluiting wil om sneller te laden, zal je daar natuurlijk iets meer voor betalen (voor de aanpassing van je elektrische installatie Ă©n voor de keuring ervan, zo’n 150 euro).

Daarnaast moeten ook praktische zaken in rekening gebracht worden: hoever komt de laadpaal te staan van je meterkast? Moeten er graafwerken gebeuren? Zijn er andere speciallekes?

Laadpalen voor elke elektrische wagen? Bij Emfree!

Fijn dat je een laadpaal wil installeren. Daarmee zorg je niet alleen voor je eigen budget, maar ga je ook voor een duurzamere maatschappij. Emfree helpt je daar graag bij.

Kies de juiste laadpaal met de hulp van Emfree.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!